A projekt tartalmának bemutatása:

A Barcsi „Deák Ferenc Általános Iskola a Gyermekekért” Alapítvány elsődleges célja az iskola tanulóinak támogatása, az oktató-nevelő munka feltételeinek javítása, korszerűsítése, fejlesztése a közösségépítés segítése. Célkitűzésünknek tekintjük, hogy egészséges életmódra neveléssel igyekszünk hozzásegíteni a gyerekeket az egészséges testi és lelki állapot örömteli megéléséhez. Váljék igényükké a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás, a stressz-kezelési módszerek alkalmazása. Kiemelt feladatunknak tekintjük a testi-lelki egészség fejlesztését, az ehhez szükséges feltételek megteremtését. Az „Ép testben ép lélek” programunkkal és az ehhez szorosan kapcsolódó DEÁK-FESZT rendezvénnyel ezeket a célokat kívánjuk megvalósítani, s minél szélesebb körben elérhetővé tenni. A program az Alapítvány és a Barcsi Deák Ferenc Általános Iskola szoros együttműködésén alapul mind a tervezés mind a megvalósítás fázisában.

Alapítványunk kiemelten fontosnak tartja a sport szerepét hangsúlyozni a gyerekek életében. Támogattuk az iskola köznevelési típusú sportiskolák körébe történőfelvételéről szóló kezdeményezést. A bevezetésre kerülő új képzési forma segítségével az intézmény szeretné felvállalni a sportoló gyerekek nevelését-oktatását, és lehetőséget biztosítani számukra a tankötelezettségükből fakadó kötelezettségeiknek és a sportkarrier építésének összehangolására. Az Alapítvány “Ép testben ép lélek” beruházási pályázatával illetve az ehhez szorosan kapcsolódó DEÁK-FESZT nagyrendezvény programjával kívánja támogatni az integrált egészségnevelési tevékenységet. A pályázatban megvalósítandó kondipark fő jellegzetessége, hogy egy ilyen erősítő központban olyan kombinált edzéseket lehet tartani, amelyekkel azokat a területeket – a törzserőt, a kart és lábat – lehet erősíteni, amelyekben a felmérések alapján komoly lemaradás mutatkozik a diákoknál. A gyakorlatok könnyedén, csoportokban, szabadtéren végezhetők. Ezáltal egy teljesen új színteret kapunk a mindennapos testnevelés órák megvalósításához is. 2018-ban országos folytatódik Magyarország egészségvédelmi szűrőprogramja. Ebben az esztendőben útjára indult a „Megelőzés éve 2018-2019” elnevezésű kampánysorozat, melynek alapelveit kívánjuk helyi szinten megvalósítani. A korábbi szűrőprogramok statisztikai adatainak tükrében kijelenthető, hogy a magyar lakosság a kiemelten magas kockázatú csoportba tartozik. A lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetősséggel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen az emberek tudatos felkészítésére és folyamatos tájékoztatására van szükség. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért. és családjáért, éppen ezért élni kell a szűrővizsgálat adta lehetőséggel, el kell érni, hogy mindenki önálló döntései révén irányítsa és befolyásolni tudja saját egészségének alakulását. Alapítványunk meggyőződése, hogy a felkészítést, tájékoztatást minél fiatalabb korban meg kell kezdeni. 

A pályázatból megvalósult szabadtéri kondipark az iskolaudvaron helyezkedik el. Fölé napvitorlák kerültek, a kellő árnyékolás biztosítására és védelemként a káros sugárzások ellen. Az udvaron minimális lehetőség állt korábban a diákok rendelkezésére a szabadidő hasznos eltöltésére. A kialakított 78 m2 alapterületű kondiparkra ütéscsillapítási burkolat, gumitégla került. Ide 4 különböző fejlesztő eszköz került kihelyezésre. A streetworkout eszköz (Multifitnesz állomás) esési magassága meghaladja a másfél métert, mely esetben a szabvány értelmében ütéscsillapítási felület kialakítás kötelező. A Multifitnesz állomás eszköz esési magassága 235,8 cm, így ennek megfelelően a 80 mm-es vastagságú gumitégla került beépítésre.

A kondiparkban 4 különböző fejlesztő eszköz került kihelyezésre. Az eszközök az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek:

  1. Multifitnesz állomás IV.

Használható: 140 cm testmagasság felett

(egyébként felnőtt felügyelet szükséges)

Méret (cm): 366,4 x 459 x 242,5

Súly (kg): 312

Esési magasság (cm): 235,8

Biztonsági tér (cm): 666,4 x 753,3

  1. Láberősítő

Méret: 175 x 50 x 151 cm

Biztonsági terület: 250 x 375 cm

Súly: 62,9 kg

  1. Komplex karerősítő

Méret: 156 x 93 x 192 cm

Biztonsági terület: 293 x 356 cm

Súly: 95,6 kg

  1. Gyalogló

Méret: 140 x 57 x 178 cm

Biztonsági terület: 257 x 340 cm

Súly: 96,7 kg

Mindegyik fitneszeszköz anyaga korrózióvédelemmel ellátott, cink alapozású, két rétegben porfestett acél.

A köztéri fitnesz eszközök megfelelnek az MSZ EN 16630:2015 „Állandóra telepített kültéri fitneszeszközök” szabványnak. A bemutatott 4 fitnesz eszköz mellett a beruházás keretein belül 3 db pad és 2 db hulladékgyűjtő is kihelyezésre kerül a kondiparkban az ütéscsillapító gumiburkolaton kívüli területen a kulturált szabadidő eltöltésének és a környezetvédelem biztosítására.